Amerikalei 115-117 | B-2000 Antwerpen | Belgium | T: +32 3 237 07 89 | F: +32 3 248 25 94 | E: hotel@rubenshof.be

Het kleine familiehotel Rubenshof is gevestigd in een statig burgerhuis (1891).
De eerste bewoner, Gustave Antoine, was een gekend diamantair en kunstslijper. In 1900 werd hij honorair consul van Servië.
Nadat zijn zoon en erfgenaam verhuisd was naar een ander pand, zou hier een kardinaal geresideerd hebben.
onthaal_panorama
Het herenhuis kent dezelfde indeling als vele huizen op de Amerikalei; via de hoge voordeur (let op de voetschraper rechts) komt men in een halletje met links de deur die naar de dienstbodenkamer in het souterrain leidde. Rechts was er, louter voor de symmetrie, een decoratieve deur geplaatst.
Tegenover de voordeur leidt een marmeren trap van negen treden naar het “gelijkvloers”.
Op deze bel-etage is de smaakvolle inrichting (neorococo-, neorenaissance-, chinoiserie- en art-nouveaustijl) bewaard gebleven.
De kamers zijn eenvoudig en smaakvol ingericht.
i4 i3 i5
Hotel Rubenshof is gelegen op “het Zuid” met zijn levendige mix van restaurants, cafés. galeries en theaters. Op enkele minuten loopafstand bevinden zich het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA), het Museum voor Hedendaagse Kunst (M HKA) en het Fotomuseum (FOMU).
Na een wandeling van 20 minuten door de beroemde Kloosterstraat met zijn exclusieve winkeltjes, bereikt u het oude centrum met de kathedraal.
Daarnaast zijn er ook rechtstreekse tram- en busverbindingen naar dit oude centrum, naar het centraal station, het Sportpaleis, zaal de Roma, het MAS, enz.
Art nouveau
Het Rubenshof heeft een bijna geheel originele chinoiserie- en art-nouveauontbijtkamer, met prachtig houtsnijwerk en gebrandschilderde ramen.
ad2 ad3 ad4
Opvallende art-nouveaugebouwen in de buurt zijn het huis “De Vijf Continenten” in de Schildersstraat en het Liberaal Volkshuis “Help U Zelve” (Steinerschool) in de Volksstraat.
In een van de vele antiek- en brocantewinkels van de Kloosterstraat, die “het Zuid” met de oude stad verbindt, is er kans nog een origineel stuk te vinden. Tram 4 brengt u, doorheen de oude binnenstad en de Joodse buurt, naar de prachtige belle-époquewijk, Zurenborg, vlak bij het station Berchem.